Verruiming ketenregeling voor invaldocenten in het primair bijzonder onderwijs
Michelle van der Woord op 28 februari 2017
Vanochtend zat ik in de auto toen een klant belde. Hij was blij verrast door de mooie bos bloemen die de dag ervoor bezorgd werden vanwege de fijne samenwerking in 2016 en een goed partnership in lastige dossiers. Ook kon ik deze klant goed nieuws brengen. Er is namelijk een uitzondering gemaakt voor het primair bijzonder onderwijs met betrekking tot het aannemen van invaldocenten, de branche waarin deze betreffende klant actief is.
Het gaat om een uitzondering op de ketenregeling van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). DUO Onderwijsonderzoek heeft een peiling gehouden onder leden van de PO-raad om de gevolgen van deze wet in kaart te brengen.
Uit de peiling blijkt dat bijna 90 procent van de schoolbesturen moeite hebben met het vinden van vervanging sinds de invoering van de wet, waarvan 70 procent daarvan het ook direct verwijt aan die wet. Invaldocenten zijn minder bereid om een korte opdracht aan te nemen omdat ze daardoor snel aan het maximaal aantal contracten zitten. Zij wachten liever op een opdracht voor een langere periode, zoals vervanging bij zwangerschapsverlof. Dit geeft hen meer financiële zekerheid.
De ketenregeling
Het onderdeel waar het onderwijs vooral over struikelt is de ketenregeling. De reguliere regel is dat organisaties 3 tijdelijke contracten mag aanbieden in een periode van 2 jaar. Deze regel is al verruimd voor het primair bijzonder onderwijs in de PO cao. Zij mogen namelijk 6 tijdelijke contracten aanbieden in een periode van 3 jaar. Ik merk in de praktijk dat deze verruiming toch niet voldoende ruimte biedt voor scholen om invaldocenten in te huren.
Geen ketenregeling in januari, februari en maart
Jacques Tichelaar is op verzoek van de Tweede Kamer door Minister Asscher aangesteld als verkenner om binnen de huidige wet een oplossing te zoeken voor dit probleem. Een definitieve oplossing is er nog niet, maar er is wel positief nieuws. In de maanden januari, februari en maart mogen scholen in het primair bijzonder onderwijs onbeperkt invaldocenten inzetten zonder dat zij zicht aan de ketenregeling hoeven te houden. Ze mogen wel alleen kort ziekteverzuim opvangen, voor maximaal 14 dagen. Als de vaste docent na 14 dagen nog steeds ziek is, kan de invaldocent wel een verlenging krijgen. dit geldt voor 2017 en 2018. Er is gekozen voor deze maanden omdat hierin het ziekteverzuim het hoogst is. Deze tijdelijke oplossing moet scholen enige verlichting bieden. Ondertussen wordt er gewerkt aan een definitieve oplossing voor de lange termijn.
Uitzenden of payrollen?
Uitzendorganisaties die de uitzend cao hanteren, bieden meer flexibiliteit. In de eerste 78 werkweken van de medewerker mag een onbeperkt aantal contracten afgegeven worden. Na die periode geldt een maximum van 6 contracten in 4 jaar, voordat de werkgever de medewerker in vaste dienst hoeft te nemen.
Bent u actief in het onderwijs en herkent u het probleem van de ketenregeling? Flexbrain is een SNA-gecertificeerde uitzendorganisatie (NEN 4400-1) en kan u hiermee verder helpen. Neem gerust met mij contact op via +31 (0) 30 630 00 86.
Michelle van der Woord is als commercieel manager verantwoordelijk voor Flexbrain Detachering B.V., Flexbrain Publieke Sector B.V, Flexbrain Bouw & Infra en Infraflex B.V. Michelle is sinds 2010 werkzaam in de flexbranche en sinds 2015 werkzaam bij Flexbrain. Je kunt haar ook volgen via LinkedIn of Twitter.