Hoe zet je een buitenlandse werknemer in?

Michelle van der Woord op 12 februari 2018

Hoe zet je een buitenlandse werknemer in?

Steeds vaker regelt Flexbrain de inzet van buitenlandse werknemers die in Nederland gaan werken. De voornaamste reden hiervoor is dat bepaalde kennis en vaardigheden in Nederland moeilijk te vinden is. Er komt veel kijken bij het inzetten van een buitenlandse werknemers en als werkgever wil je natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Wij zijn gespecialiseerd in International Deployment en zorgen ervoor dat de werknemer zonder risico aan de slag kan.

De eerste vraag die wij stellen als wij een aanvraag voor International Deployment ontvangen is ‘wat is de nationaliteit van de werknemer?' De nationaliteit is belangrijk omdat er onderscheid gemaakt kan worden tussen buitenlandse werknemers binnen de E.E.R. (Europese Economische Ruimte) en daarbuiten. Werknemers zijn binnen de E.E.R. vrij om in Nederland werk te verrichten en andersom. Voor werknemers buiten de E.E.R. wordt het ingewikkelder. Dan krijg je te maken met bijvoorbeeld werkvergunningen, visa en belastingverdragen. In dit blog leg ik uit waar je als werkgever op moet letten als je een werknemer buiten de E.E.R. aanneemt.

Goede voorlichting voorkomt verassingen

Voor elk land gelden andere regels, zijn andere vergunningen nodig en gelden andere belastingverdragen. De grootste valkuil van werkgevers die buitenlandse werknemers inzetten, is dat zij zich niet goed laten voorlichten en achteraf voor verrassingen komen te staan. Bijvoorbeeld als het gaat om het afdragen van belasting. De werkgever draagt belasting af in Nederland, tenzij het verdrag tussen het woon- en werkland anders voorschrijft. Het is goed om je te verdiepen in de afspraken tussen het woon- en werkland. Hiermee voorkom je boetes, naheffing, ontheffing van de vergunning en natuurlijk reputatieschade.

Erkend IND Referent

In de breedste zin zijn er twee vormen van International Deployment te onderscheiden. Ten eerste kan een organisatie een kennismigrant aannemen. Dat is een hoogopgeleide werknemer die naar Nederland wordt gehaald voor specifieke kennis. Organisaties kunnen enkel kennismigranten aannemen als zij erkend zijn als referent door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en als de kennismigrant aan bepaalde voorwaarden voldoet. Het voordeel van een IND erkenning is dat de doorlooptijd sneller is. Het komt ook vaak voor dat organisaties het werkgeverschap overdragen aan een uitzendbureau die erkend IND referent is. Flexbrain is erkend IND referent en wij kunnen de werknemer voor u in dienst nemen. Het voordeel van een IND erkenning is dat de doorlooptijd sneller is, gemiddeld is dat vier tot acht weken.

Als je geen erkend IND referent bent, of als de werknemer niet aan de voorwaarden van een kennismigrant voldoet, is het nog steeds mogelijk om een buitenlandse werknemer naar Nederland te halen. Houd in dat geval rekening met een langere doorlooptijd. In dat geval moet er namelijk een verzoek ingediend worden bij het UWV, zij toetsen de noodzaak van de inzet. Zij kijken onder andere of de kennis echt niet te krijgen is binnen de E.E.R.

Flexbrain neemt het werkgeverschap over

Als wij de werknemer in dienst nemen, zorgen wij ervoor dat de de procedure opgestart wordt en zorgen ervoor dat noodzakelijke documentatie in orde is en voldoet aan lokale wet- en regelgeving. Daarnaast hebben wij direct contact met het IND waardoor de gemiddelde doorlooptijd van het regelen van de inzet vier tot acht weken is. Op verzoek zorgen wij ook voor huisvesting, family car, leaseauto etc. zodat alles rondom de inzet van de werknemer goed geregeld is. Wilt u een buitenlandse werknemer inzetten of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met mij op via +31 (0) 30 - 630 00 86.

Tips

Ga je werken met buitenlandse werknemers? Ik geef je vier tips:

  1. Houd rekening met een langere doorlooptijd bij de inzet van een buitenlandse werknemers;
  2. Verdiep je in de materie en laat je goed adviseren over wet- en regelgeving en fiscale risico’s;
  3. Houd rekening met afwijzing van de vergunning;
  4. Controleer altijd op de vergunning van de werknemer of het wel is toegestaan dat hij hier werk verricht.

Michelle van der Woord is als commercieel manager verantwoordelijk voor Flexbrain Detachering B.V., Flexbrain Publieke Sector B.V, Flexbrain Bouw & Infra en Infraflex B.V. Michelle is sinds 2010 werkzaam in de flexbranche en sinds 2015 werkzaam bij Flexbrain. Je kunt haar ook volgen via LinkedIn of Twitter.