De WAB, hoe zit dat nou precies?
Flexbrain op 17 april 2020
Sinds 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans van kracht. Kortgezegd de WAB. Wat betekent deze nieuwe wet voor Flexbrain? We vragen het aan Michelle (Commercieel manager) en Stephan (Bedrijfsjurist).
Om te beginnen is het handig om een korte uitleg te krijgen over de WAB. Wat houdt deze wet in?
- Stephan: De Wet Arbeidsmarkt in Balans moet, zoals de naam het al zegt, de arbeidsmarkt meer in balans brengen. De wet verkleint de kloof tussen vaste en flexibele arbeid. Vaste contracten zijn minder vast en als flexwerker is er meer zekerheid door de nieuwe regelgeving. Vooral het verschil tussen payroll en uitzendwerk is aangescherpt.
Wat betekent de wetswijziging voor Flexbrain?
- Stephan: Payrollmedewerkers vallen niet meer onder dezelfde regelgeving als uitzendmedewerkers. Ze vallen nu onder het personeelshandboek van de inlener of de geldende CAO. De payrollmedewerkers hebben hierdoor dezelfde rechten gekregen als een vaste medewerker bij de inlener.
- Michelle: Het verschil wordt onder andere gemaakt door de allocatiefunctie. Hebben wij de vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar gebracht, of heeft een ander dit geregeld? In simpelere woorden: hebben wij actief iemand geworven en aangeboden bij een opdrachtgever of heeft de opdrachtgever zelf iemand aangedragen? Zodra een opdrachtgever zelf een nieuwe medewerker aandraagt, valt hij of zij onder een payrollconstructie. Mits hij of zij exclusief voor die opdrachtgever beschikbaar is. Dit is iets om rekening mee te houden met nieuwe medewerkers, maar het kon dus ook zijn dat onze bestaande medewerkers plotseling onder een andere constructie vielen vanaf 1 januari jl.
Hoe hebben jullie de wijzigingen aangepakt bij Flexbrain?
- Michelle: Voordat de wet in januari 2020 ging gelden, is er in juni 2019 een projectgroep opgericht. De projectgroep onderzocht wat de wet precies betekent voor onze medewerkers, klanten en Flexbrain in het algemeen. We hebben al het bestaande materiaal zoals Cao’s, arbeidsovereenkomsten, klantcontracten, werkprocessen en tariefberekeningen opnieuw moeten analyseren. Daarnaast hebben we onze klanten tijdig kunnen adviseren over de (on)mogelijkheden op dit moment.
- Stephan: Daarnaast hebben we besloten om te fuseren met de Brainnet Groep. Flexbrain en Brainnet werkten voorheen al veel samen, omdat Brainnet helpt bij het werven van nieuwe werknemers. Dankzij de fusie kunnen we dit voortzetten, zonder grote wijzigingen voor onze klanten en werknemers.
Hoe is de WAB een verbetering voor de flexbranche?
- Michelle: De WAB zorgt voor een verbetering in de arbeidsvoorwaarden van een Payrollmedewerker. De rechtspositie is daarmee steviger. Daarnaast is er krapte op de arbeidsmarkt. Door de invoering van de WAB en daarmee de verbeterde arbeidsvoorwaarden, kan dit mensen over de streep trekken om als externe voor één van onze klanten aan de slag te gaan. Dit is voor ons een positief effect van de WAB en het past goed bij de huidige arbeidsmarkt.
- Stephan: Gelijke beloning was ook een belangrijk punt in de Cao voor uitzendkrachten. Met de ingang van de WAB wordt dit nu extra aangescherpt. Met het verdwijnen van het verlichte uitzendregime krijgt de payrollmedewerker meer zekerheid bij bijvoorbeeld het aanvragen van een hypotheek.
De WAB zal ook mindere kanten hebben. Wat betekent dit voor Flexbrain in de praktijk?
- Stephan: Een payrollorganisatie staat op dit moment voor meer uitdagingen dan voorheen. ‘Flex’ in het algemeen is duurder geworden. Waar zit dan het unieke stukje dienstverlening voor onze klanten? Bij Brainnet en Flexbrain adviseren wij bijvoorbeeld pro-actief over wet- en regelgeving en strategische personeelsplanning op lange termijn. We zijn expert op het gebied van buitenlandse inhuur, lossen vraagstukken voor onze klanten op en zijn kennisreferent. We faciliteren klanten in ruim 30 landen. Dit is een stukje dienstverlening en toegevoegde waarde waar onze klanten erg blij mee zijn. Hierin maken we echt het verschil.
Welke tip zou je opdrachtgevers mee willen geven over de WAB?
- Stephan: Payrollen is door de WAB duurder dan uitzenden, toch is het voor veel klanten nog steeds heel interessant. Je geeft de gehele contractadministratie en het werkgeversrisico uit handen. Als bedrijf loop je daardoor geen risico’s én je bespaart tijd door de gehele HR dienstverlening aan Flexbrain toe te vertrouwen.
- Michelle: Bij Flexbrain gaan we graag in gesprek met opdrachtgevers die hier vragen over hebben. We zetten de voordelen graag voor hen op een rij.
En welke tip zou je werknemers willen geven?
- Stephan: Mijn tip zou zijn: weet wat je rechten en plichten zijn en weet waar je voor tekent. Maar dit geldt eigenlijk voor iedere werknemer, op elk moment.
WAB In het kort
De WAB heeft veranderingen teweeggebracht in de flexbranche. Toch zijn deze niet alleen maar slecht. Het lijkt alsof de flexbranche afscheid neemt van payrollen. Maar Flexbrain ziet het nog steeds als een strategisch HR instrument, waarbij we de gehele contractadministratie van klanten kunnen overnemen. Hierdoor hoeven zij hier geen tijd en energie meer in te steken. Kortom, aan alle constructies zitten nog steeds veel voordelen voor verschillende partijen.
Ben je benieuwd wat Flexbrain voor jou en jouw organisatie kan betekenen?
Neem dan contact op via +31 (0) 30 630 00 86 of stuur een e-mail naar info@flexbrain.nl
Wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen bij Flexbrain? Volg Flexbrain dan op LinkedIn.